Det här är en bra fråga. Ibland är jag benägen att tro att de vackra färgerna på fiskelinor är utformade för att fånga fler fiskare än fiskar – ungefär som med beten.
Så, spelar färgen på fiskelinan någon roll? I vissa fall tror jag det. I många andra fall tror jag inte att den spelar någon roll alls.
Min farfar var en skicklig sportfiskare. Han fångade mängder av fisk – salt och färsk.
Han använde samma gröna fiskelina och varierade den aldrig, med undantag för den flätlina han använde för sportfiske, som jag minns från foton att den var benvit.
Min farfar och hans samtida kollegor var verkligen inte besatta av fiskelinans färg, eftersom de aldrig hade mycket att välja på – klar och grön.
Men de fångade otaliga fiskar.
Hans framgång med färger från den gamla skolan får mig att ifrågasätta behovet av den regnbåge av alternativ som vi har idag.
Frågan är om en specifik linfärg hjälper dig att fånga fler och bättre fiskar? Låt oss ta en titt.
Kan fiskar se fiskelinor?
Även om fiskar kanske inte uppfattar fiskelinor på samma sätt som vi gör, kan de se dem. Intressant nog varierar den visuella uppfattningen mellan olika fiskarter.
Men det är svårt att fastställa om olika uppfattningar spelar en roll i frågan om linans färg.
Vi skulle behöva noggranna vetenskapliga tester, eftersom det inte går att bara fråga fiskarna – men många har ändå försökt.
För alla syften och ändamål kan vi anta att fiskar kan se fiskelinor. Den viktiga frågan är om det spelar någon roll?
Jag har haft otaliga erfarenheter där det inte spelar någon roll alls, och jag har haft andra erfarenheter där jag är säker på att min linfärg har varit ett problem.
Jag har fångat fisk på rostiga krokar utan bete. Jag har fångat fisk med brunt förpackningsgarn och billig icke-färgfast ull, med blått färgämne som läcker ut i vattnet.
I vissa (kanske alla) omständigheter, effekterna av fiskelinje färg är omständigheterna, miljö, och variabel.
När saltfiskar som blåfisk eller tonfisk är i matnöd och vattnet kokar, attackerar fisken först och ställer frågor senare.
Linans färg och till och med betestyp är i stort sett irrelevanta.
Men om du fiskar efter öring i en hårt fiskad, stillastående, klar damm med ljusgul flätlina kommer det sannolikt inte att leda till någonting. Och definitivt ingen troféöring.
Så ju mer försiktiga eller försiktiga fiskarna är desto mer kommer din linfärg att spela in.
Spelar färgen på fiskelinan någon roll?
Det beror på omständigheterna. Ibland är det ja, ibland är det nej. Som jag nämnde ovan är det en omständighet. Här är ett par av mina erfarenheter för att illustrera.
Min kompis Patrik och jag fiskade efter vitling i vågorna en kväll. Förhållandena var inte de bästa, det var lite hög sjö med en kraftig, lite lateral svepning åt söder.
Jag använde klar mono och Patrick använde gul fläta. Bettet var bara OK, vi båda hade en liknande bett hastighet och hook-up hastighet.
Jag fångade 6 viting och Patrik fångade 8, alla av en liknande storlek.
Fångst resultat visade att linfärg och typ gjorde liten eller ingen skillnad för fångsten. Eller gjorde det det?
Vi fiskade med pannlampor eftersom det var särskilt mörkt. Den laterala svepningen innebar att vi hela tiden var tvungna att rulla in och kasta igen för att komma tillbaka i anfallszonen.
Patrik var mycket mer effektiv på detta än jag, eftersom han kunde se sin lina mycket lätt när den drev från träffzonen.
Även med en stark lampa var det mycket svårt för mig att se när min klara mono hade drivit långt bort från strikezonen. Jag tittade på hans linje för att mäta hastigheten på driften.
Så, baserat på en liknande fångst, tror jag inte att fisken brydde sig om linans färg.
Jag tror dock att Patrik kunde fiska mer effektivt eftersom han kunde se vad hans lina gjorde mycket bättre än vad jag kunde.
Var detta anledningen till att han fångade ett par fler fiskar än jag? För att han kunde få in linan i träffzonen mer effektivt och hålla den där längre? Jag skulle hävda ja.
Hög Vis vs Låg Vis fiskelina?
Och detta leder oss till kärnkomponenten i fiskelinans färg. Fiskelinans färg kan gå i två kategorier, hi-vis och low-vis.
Om det är mycket livskraftigt för dig, kan du anta att fisken kan se det också. Men det finns många tillfällen då det är mycket användbart att kunna se din lina, som illustreras ovan.
Och i exemplet ovan verkade hi-vis-linan inte störa fisken på något sätt.
Detta har varit min erfarenhet i alla saltvattenförhållanden. Färgen på linan verkade aldrig påverka hugget.
Det finns dock många omständigheter där fiskarens förmåga att se linan har betydande fördelar.
Min första erfarenhet där synlig lina spelade roll för fisken var när jag fiskade öring i en sjö i NSW, Australien.
Jag fiskade med en rosa flätlina på en spinnrulle i storlek 2000. Vi använde Powerbait och fiskade mycket lätt.
Killarna jag fiskade med sa att jag skulle få problem med min linfärg – så mycket att jag kunde använda en av deras rullar spolad med klar 6-punds fluorocarbon.
Jag sa att jag skulle prova min linfärg, och jag envisades. Var och en i gruppen fångade ett par fiskar, varav ett exemplar var mycket imponerande. Jag fångade ingenting under morgonpasset.
Jag bytte till den klara fluoro för sen eftermiddag session och landade 3 stora bruna som även överraskade lokalbefolkningen.
För båda sessionerna var vattnet kristallklart och helt stilla.
Det var som att fiska i en kvarndamm. Det var ett mycket populärt område för landbaserat öringfiske och fisket var intensivt.
På lokalbefolkningens inrådan var vi mycket noga med att inte föra oväsen och flyttade till och med till en klippa för att undvika att löv och undervegetation på stranden krossades.
Även om det inte var några definitiva bevis, verkade det väldigt uppenbart för mig att under dessa förhållanden var absolut smygande ett måste, och linfärgen spelade en viktig roll för fångsthastigheten.
Öringarna kunde se min rosa lina, och de gillade den inte. I det här fallet var det absolut nödvändigt att fiska med klar lina.
Dessa exempel är två tydliga situationer där linfärgen var viktig. Och inte så mycket linfärgen som synligheten.
Min standardinställning är att använda klar mono och fluoro, och dämpad grön eller blå med flätlina. Intressant nog väljer jag stealth varje gång.
Men om jag behöver kunna se fiskelinan väljer jag en färg som jag kan se i de mörkaste av förhållanden, under artificiellt ljus.
I det här fallet är mitt färgval helt baserat på att jag ska kunna se den. Och om jag kan se den vet jag att fisken också kan det.
Det är dock viktigt att notera att jag oftast använder en fluoro-tråd med mycket låg visibilitet, vanligtvis mellan 50-100cm.
Med en fluoro leader kan du fortfarande behålla en rimlig nivå av smygande eftersom den mycket synliga flätan är några meter bort från där fisken är fokuserad … vilket förhoppningsvis är ditt bete.
Vilken färg på fiskelinan ska jag använda?
Om du vill ha en go-to-färg på fiskelinan rekommenderar jag alltid klara fiskelinor för fluoro och mono.
Detta är en enkel standard och de är idealiska för både söt- och saltvattensarter och alla förhållanden.
För flätor tenderar jag att gå för gröna och blåa i färskvatten, och samma sak för saltvatten. För det mesta förlitar jag mig på min ledare för att smyga.
Om jag vill ha hi-vis väljer jag den färg som jag kan se bra i mörkret. Orange och rosa är bra för hi-vis.
Om du vill förfina ditt linval baserat på vissa situationer finns det dock några standarder som du kan överväga.
Gul lina för grumligt vatten
Det här är ett mycket vanligt förslag, men jag är inte alls övertygad och har inga bevis för att det ökar prestandan.
Om du fiskar köttbeten och är orolig för att fisken ska se fiskelinan, skulle jag fiska klar mono eller fluoro.
Grön lina för många olika förhållanden
Jag tycker att det här är ett mycket bra råd. Grön fiskelina är en standard i mono- och flätlinor.
Om du fiskar i ett område som har en grönaktig färg, desto bättre.
Jag skulle dock fiska med gröna fiskelinor i stort sett överallt. Det är inte ett dåligt alternativ när du vill se din lina också.
Om du letar efter en kombination av låg synlighet för fisken och rimlig synlighet för fiskaren, är gröna fiskelinor bra. Jag gillar gröna flätor.
Transparent lina för klara förhållanden
Återigen är detta ett mycket bra råd, och jag kommer alltid att fiska med klar (transparent) mono eller fluoro när förhållandena är klara och stilla.
En klar fiskelina blir ännu viktigare när du riktar in dig på hårt fiskade stängda vatten … särskilt sötvatten.
Det är här som smygande är ett måste, och min preferens för dessa förhållanden är alltid fluoro-huvudlinan.
Blå lina för saltvattenfiske
Det kan tyckas självklart, men enligt min erfarenhet har jag ännu inte sett en blå fiskelina i saltvatten göra någon skillnad för fångsten.
Ja, det verkar vara ett logiskt val och det finns ingen bra anledning att inte fiska med blå lina. Men jag tror inte heller att det finns någon tvingande anledning att fiska med blå fiskelina i saltvatten.