Öringsfisket är genomsyrat av gamla traditioner och det finns onekligen en mystik kring det, och det är i många avseenden välförtjänt.
Det är en sport som har utövats av kungar och borgare, slavar och nybyggare, ursprungsbefolkningar och alla vi som befinner oss däremellan.
Öringfiske är både konst och vetenskap. Öringfiske är överlevnad och fritid, oseriös underhållning och djupt allvar.
Om vi tar bort allt historiskt bagage är öringfiske ren och skär underhållning i alla dess former. Det är kul – som… massor av kul.
Trots en stark historisk koppling till den jordägande adeln, en lång rad regler och krav, och trots att så många öringfisketekniker gränsar till det esoteriska, så är öringfiske verkligen något för alla.
I den här artikeln kommer vi att fokusera på fiske efter inplanterad öring i sjöarnas dammar och uppdämningar.
Ett av hindren för öringfiske är att när vi tänker på öringfiske tänker vi på flugfiske.
Flugfiske är mycket specialiserat med mycket specialiserad utrustning och teknik.
En verkligt underbar sport och fiskemetod, ja, men det krävs en lång utbildningsprocess för att uppnå en viss nivå av skicklighet.
Ibland behöver vi påminnas om att det finns gott om ställen där man kan fiska öring med de redskap vi redan har i våra fiskekit.
Öringfiske är mycket mer tillgängligt än vad det ofta uppfattas som.
Låt oss fiska öring.
Börja fiska öring online
En gång i tiden var du tvungen att gräva lite – telefonsamtal, en resa till en fiskebutik osv.
Nu räcker det med ett par timmar på Google för att få reda på allt du behöver veta för att hitta en sjö, damm eller damm nära dig med öring.
Förutom platsen hittar du också en enorm mängd lokala tekniker, förslag på beten och riggar samt säsongsinformation.
Det är också viktigt att lokala regler för öringfiske i de flesta fall är lättillgängliga.
En timme eller två på Google kommer snabbt att förvandlas till många fler, så stor är volymen av tillgänglig information. Anteckna – det kommer du att behöva.
Gå in i en chatt. Du kanske måste registrera dig på webbplatsen för att ställa en fråga, men dessa chattutrymmen är ovärderliga och gratis. Du kommer att upptäcka att människor är otroligt hjälpsamma.
Under de flesta omständigheter kan lokala öringfiskare inte vänta med att dela med sig av sina öringinsikter till potentiella besökare.
Tänk på att det är denna information som kan vara skillnaden mellan att hitta fisk och fånga fisk, och att komma hem tomhänt.
När du utrustar dig med det lokala öringskvallret är det viktigt att tänka på hur du ska fiska.
Har du en båt, kommer du att vara landbaserad eller kommer du att ge dig ut med en kajak?
Samla din information med detta i åtanke. Tekniker för att hitta och fånga öring är ofta specifika för den plattform från vilken du ska fiska.
Utrustning för öring. Spön och rullar
Riggar, spön och redskap avgörs av var du befinner dig. Fiskar du från en båt eller kajak, eller är du landbaserad?
Är det en stor djup sjö? En liten damm? Är den tillgänglig för vattenskotrar eller är du begränsad till landbaserat fiske?
I vilket fall som helst finns det en hel del som går att kombinera med spö- och haspelutrustning. Det är mycket vanligt att en enkel utrustning täcker alla situationer.
Faktum är att om du har ett 7-fots spinnspö på 2 till 4 kg som matchas med en rulle i 2000-storlek är du ganska väl täckt för alla tre plattformarna.
Med 6-punds mono eller braid är du väl rustad oavsett var du fiskar. En mjuk och känslig spets är perfekt, och en långsammare aktion rekommenderas.
Naturligtvis kan du förfina en öringfiskeutrustning så att den passar perfekt för en viss tillämpning. Till exempel kan en landbaserad fiskare vilja ha lite mer längd på spöet.
Om du trollar kanske du vill ha ett spö som är lite styvare.
Du kanske till och med befinner dig på en plats där det finns stora fiskar. På en resa till Tasmanien i Australien nyligen fiskade jag och mina barn efter öring i Lake Barrington.
Jag hade en utrustning identisk med den ovan som visade sig vara underdimensionerad när jag krokade en atlantlax (inplanterad ex avelsfisk).
Trots att jag försökte så hårt jag kunde, skulle jag aldrig kunna övermanna 30 kilo superstark lax.
Om du ska till en plats där det sannolikt finns en större klass av fisk, kanske du vill rikta in dig på dem.
Mitt råd är att ta med en utrustning som är ett par kg tyngre tillsammans med din lättare utrustning. Kontrollera lokala regler innan du sätter ut två spön. Ofta är det inte tillåtet att sätta ut två spön.
Bara för att upprepa – hela poängen med den här artikeln är att visa att öringfiske är tillgängligt för alla.
Mitt mål här är att ta bort många av de tekniska aspekterna av öringfiske och hålla det så enkelt som möjligt – lika enkelt som det är att kasta en mask från slutet av en brygga i din lokala flodmynning.
I verkligheten kan öringfiske verkligen vara så enkelt.
Jag skulle kunna ägna många sidor åt att förfina öringspön och öringrullar för särskilda scenarier, men om du tar ett spö och en rulle som beskrivs ovan kommer du att fånga öring var som helst.
Tips för öringfiske – terminalutrustning
Här är en lista över grundläggande krav på terminalutrustning. Du kommer utan tvekan att hitta det mesta av detta redan i ditt kit.
Det är ändå relativt billigt och du kommer inte att behöva mycket av det. Vi kommer att gå vidare till riggar och beten senare under särskilda rubriker.
1. Sänken. Kulor, bollar och split-shot
Vikt kan skrämma en öring och få den att tappa betet. Du kommer alltid bara att vilja ha tillräckligt med led för att få betet dit du vill ha det.
Landbaserade fiskare kan behöva lite mer för kaständamål, men tumregeln är – använd så lite som möjligt – typ…pyttelite.
2. Krokar
Välj nummer 4 till nummer 6 beteshållare eller cirkelkrokar. Jag återutsätter mycket fisk, så jag tycker att cirkelkrokarna, även om de är dyrare, är en bättre krok för att orsaka mindre skada på fisken.
Tips. Snåla inte med krokarna. Spendera myntet och få lätta gauge, men ändå starka, kemiskt skärpta krokar.
Jag är inte märkeslojal här, det finns så många bra krokar att jag väljer allt som är en bra affär.
3. Svivlar
Anpassa svivelstorleken till linans testvikt. Återigen, så liten som möjligt. Många sportfiskare är noga med svivelns stil och färg – det är inte jag. Jag använder det jag har, vanligtvis en standardtunna.
Jag gillar inte att använda svivlar som är för stora för linklassen. Jag är inte säker på att en större svivel verkligen skapar några problem – om inte annat ser den obalanserad ut och förbättrar verkligen inte smygandet.
4. Ledare
Fluro? Mono? Det är upp till dig. Jag spolar och fiskar med mono när jag jagar öring. Jag gillar det.
Det är något mjukt med lättviktsmono som passar öringjakten i sjö och damm. Inte särskilt vetenskapligt, kanske, men det är verkligen enkelt.
Så om jag behöver en ledare gör jag min ledare av huvudlinan – enklare än så blir det inte.
Enligt min erfarenhet fungerar lätta ledare bättre och jag rekommenderar det starkt.
Om du fiskar med flätlina gör jag en tafs med samma testvikt som huvudlinan. Fluro eller mono, antingen är bra.
Det enda undantaget för att fiska mono huvudlinje är när jag trolling. Jag tycker att flätlinans synlighet ger mig en bättre uppfattning om djupet.
5. Flöten
Ett enkelt bobbande flöte är allt du behöver. Jag har alltid ett urval men jag har ofta använt en kork. Storleken är knepig, ha ett urval.
Helst vill jag gå så liten som jag kan för att eliminera motstånd för bettet och också för att eliminera påverkan av vinden.
Dina beten kommer att vara små så det är osannolikt att du kommer att sänka dem. Ett levande bete kan tvinga dig att öka storleken lite.
För mig finns det tillfällen när jag inte kan se ett riktigt litet flöte … (min ålderdom), så jag ökar storleken lite rent för att se det.
6. Nedriggare
OK, en downrigger faller uppenbarligen inte under kategorin terminalutrustning. Men jag har ändå lyckats göra slut på några av dem under min tid.
Om du tänker trollingfiska i en djupare sjö är en downrigger i stort sett oumbärlig.
Om du gör din research innan du kommer till en viss plats kommer du att ha lärt dig om den specifika vattenmassan levererar när du trollar på djupet.
Det enda förbehållet jag har när det gäller djupt trolling är att det börjar bli svårt att göra det enkelt om man inte har lite erfarenhet av downriggers.
Jag var tvungen att nämna det eftersom det kan vara en mycket framgångsrik metod och inte så komplicerat för en fiskare med lite trolling nous.
Tänk på att en anständig downrigger kan vara lite dyr om du är på en budget.
Beten för öring 101
Att välja beten för öring kan vara en mycket lokal angelägenhet. Det är klokt att ta några råd innan du ger dig ut på vattnet.
Det finns dock några bra standarder som kommer att ge utmärkta resultat nästan var som helst och när som helst på året.
Det är detta vi kommer att fokusera på. Mitt mål här är att du inte ska behöva göra dig några större besvär. Jag kommer att välja beten som barnen kan använda med glädje.
Dessa beten kommer också att ge dig massor av fisk.
1. Trädgårdsmaskar
Det blir inte bättre än så här. Använd dem levande året runt var som helst. Om du inte får någon seriös action på trädgårdsmaskar, finns det ingen fisk där.
2. Syrsor och gräshoppor
Dessa insekter är lysande under sommarmånaderna och lätta att rigga och fiska. De är perfekta på ytan och kommer även att producera när de är döda och viktade under ytan.
Kackerlackor(om man har tillgång) är också mycket effektiva, men det finns många sportfiskare som föredrar andra alternativ av uppenbara skäl.
3. Beten av deg
Du kan göra dessa hemma med enkla ingredienser från köket. Det finns många recept med många av dem är mycket effektiva året runt och de är extremt billiga att göra.
Vanliga ingredienser är blommor, vitlök, ost och havre. I min specialblandning ingår en frankfurter.
På nätet finns mängder av recept med steg för steg-instruktioner. Jag älskar dessa beten för barnen eftersom du kan få dem att hjälpa dig att göra dem.
Det är mycket enkelt för barnen att göra betet och det är det mest oförargliga fiskebete du någonsin kan hoppas på.
Viktigast av allt är att de knappt kostar något att göra och är otroligt effektiva för att fånga öring året runt från var som helst.
Jag är ett stort fan av degbeten och kommer aldrig att fiska öring utan en sats.
4. PowerBait Nuggets för öring
Dessa konstgjorda beten har varit en uppenbarelse för krångelfritt betesfiske efter öring. Enligt min mening har de varit ansvariga för att fler människor har blivit involverade i öringfiske.
Jag har läst recensioner från människor som har varit besvikna, men de allra flesta recensioner bekräftar deras effektivitet.
De är faktiskt så enkla och så effektiva att de har en prislapp som matchar. Dessa små pärlor är dyra, och de måste förvaras korrekt för att säkerställa att de håller.
Om jag ska fiska öring tar jag med mig en burk med dem. Varför då? För att de fungerar.
Redskap för öringfiske
Det här är en av anledningarna till att jag älskar öringfiske så mycket. De riggar jag använder är mycket enkla och alla är effektiva.
Ditt riggval bestäms främst av förhållandena – vind, vattendjup, väder och vattentemperatur, om du är landbaserad eller om du flyter.
Naturligtvis är valet av beten eller lockbeten den största riggfaktorn. Men oavsett hur du gör är det enkelhet som gäller. Detta är goda nyheter med tanke på att öring är ökänt svår att fånga.
Här är en lista över framgångsrika riggar för öringfiske som jag använder när jag fiskar den svårfångade öringen.
1. Flytande beten
En gräshoppa eller syrsa på en krok som flyter i en virvel eller kastas till en bank är fantastiskt.
Det är en krok i storlek 6 och betet.
Det finns inget enklare och belöningen kan vara fantastisk. Prova lite Powerbait på samma rigg för liknande resultat.
De varmare månaderna är bäst för detta, men det fungerar även under vintern beroende på var du befinner dig.
2. Flottörfiske
Om jag har möjlighet att fiska med två linor kastar jag ofta ut en mask under ett flöte medan jag kastar några beten.
En split shot ovanpå en krok nummer 6, bunden till den bobbande flottören, ger ofta bra resultat året runt.
Experimentera med din ledarlängd. Jag använder minst en fot upp till två fot ledare. Powerbait är bra här också, kom bara ihåg att det flyter, så vikt därefter.
För att vara ärlig är flytfiske något jag gillar att göra när jag är ensam, vill ta det lugnt och bara fokusera på rörelsen (potentiell rörelse) hos mitt flöte.
Det finns något gammaldags och barnsligt över den här typen av fiske. Jag älskar det.
Dessutom har jag fångat massor av fisk från mitten av den största sjön till den minsta av dammar.
3. Den klassiska riggen
En cirkelkrok nummer 4 till 6 bunden till en ledare med ett litet sänke ovanför en virvel. Denna klassiska rigg kommer att vara näst intill perfekt nästan överallt, när som helst på året.
Ett ball- eller bullet-sänke är bra, så lätt som möjligt.
Damm, sjö eller uppdämning, båt, landbaserad eller kajak, detta är en stapelvara för öring och sannolikt ansvarig för de flesta av mina öringfångster i sjö- och dammmiljöer.
Använd maskar, degbeten, Powerbait eller vad du nu har valt för att locka ditt mål.
Om jag inte använder beten tror jag att jag föredrar denna rigg framför alla andra för konsekventa resultat året runt. Använd ett löpande sänke för att hålla betet borta från botten.
4. Trolling
Om du har turen att äga en båt är det mycket produktivt att trollingfiska efter öring.
Min föredragna metod är att köra ett bete två till 10 meter under ytan, beroende på min närhet till stranden.
Att arbeta längs stränderna har gett mig de mest konsekventa resultaten. Det finns dock vissa tider på året när jag kommer att träffa de djupare delarna av en sjö med den djupaste löpande betet jag har.
Jag brukar göra detta om det är en riktigt varm dag. Insekter som samlas på ytan av djupare delar av ett vattendrag är ofta min ledtråd.
Men jag kan göra det på måfå om jag inte får några resultat på stranden och börjar bli otålig.
Om jag tar till en downrigger betyder det att jag börjar bli ganska desperat. Det är lite utanför min preferens för enkelhet.
5. Kasta beten
Att kasta beten mot stränder och strukturer är förmodligen min favorit. Jag föredrar beten med hård kropp, men det är en personlig preferens.
Även om jag får höra att mjukplastare är framgångsrika i området kommer jag ändå att börja med en vev eller en minnow. Det här är bara jag, men det har fungerat ganska bra.
Mitt bästa tips. Använd en spinnare om inget annat fungerar. Mängden gånger detta har gett resultat får mig att känna mig som om jag är galen för att inte klippa på en Mepps från början.
Om du inte är inställd på dina sätt, som jag, kasta en Mepps först upp. För att vara ärlig är jag förvånad över storleken på fisken som dessa små beten lockar och hur konsekventa de är.
Kom bara ihåg att det inte är någon större skillnad på att jaga öring med beten och att jaga andra fiskar med beten.
Hitta strukturer. Leta reda på platser där rovfiskar ligger och väntar. Öringarna älskar skydd och de älskar när ett bete kommer förbi deras lya. Kasta mot den.
Ett par bra tips för öring
Byt inte plats för tidigt
Jag har fångat öring på platser som trotsar all logik. Tråkiga strukturlösa platser där sunt förnuft skulle säga dig att det bara finns tomt vatten.
Saken är den att om det finns en öring där, så finns det en annan. Om du får en fisk, arbeta på platsen och fortsätt arbeta på den. Det finns en till där.
Byt taktik innan du byter plats om du inte får någon ytterligare inblick.
Var uthållig när du fångar öring
Var uthållig. Öring kan vara lustiga varelser och frustrerande svårfångade. Fiska så lätt du kan och använd ditt grundläggande fiskesinne.
Trots vissa unika särdrag är fiske efter öring som fiske efter vilken annan fisk som helst. Tänk på det, ja. Men tänk inte för mycket.
Att hålla saker och ting enkla och använda sig av grundläggande fiskekunskaper är den snabbaste vägen till ett framgångsrikt öringsfiske.