August 12, 2022

Olika typer av fiskerullar: Vilken är rätt val för dig?

Det kan vara minst sagt lite svårt att välja den perfekta fiskerullen för dina önskade fisketillämpningar. Om inte annat så är det utbudet som finns tillgängligt för den moderna fiskaren förvirrande.

Att förstå typerna av rullar och deras fisketillämpningar kan göra saker och ting enklare för det mesta.

Att förstå rulltyperna garanterar dessutom att du gör bättre val av rullar. Detta leder i slutändan till mer fisk och en trevlig fiskeupplevelse.

Den här artikeln är utformad för nybörjare, nybörjare och tillfälliga fiskeentusiaster som vill utveckla sina fiskekunskaper och kunskaper.

Vilka är de olika fiskerullarna och vilken är bäst för dig? Läs vidare till slutsatsen.

När du väl har smält informationen här bör du kunna göra val av haspel med självförtroende.

Åtminstone kommer du att kunna prata med experter och ställa frågor från en informerad position. Du kommer att tala fiskespråket, du kommer att tala rullspråk.

Vilka är de olika typerna av fiskerullar?

Det finns tre bredare typer eller kategorier av rullar. Overheadrullen, spinnrullen och centerstiftrullen. Var och en av dessa tre rullkategorier har ytterligare undergrupper som är utformade för mer specifika fisketillämpningar.

Till exempel. En rulle för sportfiske är en overheadrulle. En baitcasterrulle är också en överliggande rulle. Deras syften är olika.

De har mycket olika användningsområden, men faller ändå in i samma kategori på grund av den gemensamma konstruktionen.

Viktigt är att de kallas overheadrullar eftersom de sitter på toppen av ditt fiskespö. De monteras och fiskas med stångguiderna vända uppåt mot himlen.

Spinnrullar och centerpinrullar hänger under fiskespöet när de är monterade. De fiskas med stavguiderna vända nedåt mot marken.

fiskerullar aborre

Det är viktigt att notera att de olika rulltyperna kan användas för många olika fisketillämpningar. Vanligtvis finns det dock en rulle som lämpar sig bättre för en tillämpning än en annan.

Till exempel. Du kan säkert fånga marlin på en spinnrulle, men en överliggande spelrulle är troligen bättre lämpad under de flesta omständigheter.

Det finns också de uppenbara situationer där en rulle är helt olämplig för ett visst användningsområde.

Till exempel. Du kan helt enkelt inte fiska öring med en storspelrulle. En spinnkastrulle med sluten yta är helt oanvändbar från havets klippor.

Låt oss titta på varje rulltyp i detalj och diskutera undergrupper, för- och nackdelar med varje rulltyp och deras fisketillämpningar.

Vad är de olika rullarna?

Spinnrullar

Det finns två kategorier av spinnrullar. För det första spinnrullen, även känd som äggvisp eller trådrulle. För det andra finns det en spinnrulle med stängd yta som också kallas spincastrulle.

Den slutna spinnrullen – spincastrullen

spincast rulle

Spincastrullen har en mycket likartad konstruktionsprincip som en vanlig spinnrulle. Den stora skillnaden är att man trycker på en knapp för att kasta och att det finns ett lock som sitter över spolen.

Användningsområden för spincast:

En spincastrulle är avsedd för nybörjare som vill lära sig att fiska med spö och rulle. Avsaknaden av en bail arm och komplexa dragsystem handlar om att göra det hela enklare.

En spincastrulle är endast bra för att fånga små fiskar. Små fiskar som man kan fånga och släppa eller steka i stekpannan.

De är vanligtvis kopplade till lätta spön som är 6 till 7 fot långa. De sätts ut från flodbanker och bryggor eller små båtar i söt- eller saltvatten. De är endast rullar för kustfisket.

Fördelarna:

De är i flera avseenden lättare för små barn som fortfarande utvecklar sina motoriska färdigheter. Det kan vara komplicerat för de små att kasta, en spincast kan hjälpa till.

En spincast tar bort några av kaststegen vilket gör processen lite mer hanterbar för små händer som håller på att utveckla sina motoriska färdigheter.

Det är viktigt att spincasten vanligtvis är en mycket prisvärd rulle. Detta är idealiskt eftersom de i allmänhet kommer att placeras i händerna på små barn.

Nackdelar:

Fisketillämpningar är begränsade. Att landa fiskar över storleken på vitling är förmodligen uteslutet. De är inte alls robusta och har en begränsad livslängd.

Det stängda ansiktet är en irriterande funktion. En knäckt lina dras undantagslöst genom den stängda ytan som måste tas bort för att riggas om.

Är det rätt val av rulle för dig?

Om du har små barn som du vill introducera till fisket, kanske. Kvaliteten har förbättrats med spincastrullar och de tål lite bättre.

Jag lärde mina barn från 4 års ålder med vanliga spinnrullar. Efter att ha provat att använda en closed face fann jag att det krävdes samma nivå av övervakning och instruktion för båda typerna.

Deras färdigheter utvecklades snabbt genom att använda standardspinnrullar och jag tyckte verkligen att det var mycket mindre krångligt.

Personligen förstår jag inte varför dessa rullar fortfarande tillverkas. Ur undervisningssynpunkt tyckte jag att spinnrullar var bättre.

Spincastrullen är en rulle för de små barnen att sätta sina fisketänder i.

Haspelrulle

spinnrulle

Haspelrullen är också känd som en äggvisp eller en trådrulle. Man kan utan stöd av oceaner av data säga att detta är den mest mångsidiga och vanligaste fiskerullen i dag.

haspelrullen finns för alla fiskare och alla budgetar, från nybörjare till turneringsproffs.

Prisvärd kvalitet är en stor egenskap hos den moderna spinnrullen. Dessutom är den så lätt att använda.

haspelrullar har vanligen olika funktioner som anpassar sig bättre till särskilda fisketillämpningar. För det mesta bestäms haspelrulletillämpningen av storleken.

Från 1000 för ultralätt finessfiske till 25000 (Daiwa) för enorma pelagiska arter till havs.

Användningsområden för haspelrullar:

Mångsidighet är haspelrullens sanna skönhet. Du kan jaga den minsta känsligaste öringen i den minsta isolerade bäcken.

Du kan öka storleken på din haspelrulle och ta dig till det blå vattnet på kanten av hyllan och ta dig an marlin och gulfenad tonfisk.

Med en haspelrulle har du tillgång till alla fiskar och platser, från det djupa havet till den mest avlägsna inlandsströmmen.

Det enda användningsområde som en haspelrulle inte täcker är flugfiske. Haspelrullen är dock så mångsidig att jag tror att en smart flugfiskare till och med skulle kunna hantera den på något sätt.

Viktigast av allt. Haspelrullen kräver få färdigheter för att hanteras tillräckligt bra för att fånga fisk överallt. De är relativt lätta att underhålla och de bra rullarna håller hela livet om de tas om hand.

Inshore, offshore, söt och salt. Du kan studsa på botten, trolla, kasta, jigga, fiska levande beten, fiska beten med lockbete. Överallt där det finns en vattenmassa som håller fisk.

Haspelrullar har ofta särskilda användningsområden. Till exempel. Vissa är utformade med funktioner som är idealiska för fiske i surfing, t.ex. en lång kastspole.

Andra är utformade med egenskaper som är idealiska för fiske i saltvatten, t.ex. tätning. Större rullar har funktioner som är utformade för att fiska massiva fiskar, t.ex. tunga dragsystem och enorma spolkapaciteter.

Fördelar:

Du kan fånga allt med en haspelrulle… verkligen allt från var som helst. De är lättast att använda av alla rullar och kvaliteten är överkomlig.

Du kan välja din haspelrulle med särskilda funktioner som hjälper dig med ditt specifika fiskeprogram. Storleken på rullarna är mycket lätt att förstå även för nybörjare.

En medelstor haspelrulle kan täcka ett enormt antal användningsområden. Om du bara har en budget för en rulle ger en medelstor haspelrulle en enastående tillgång.

Nackdelar:

Det finns mycket billiga haspelrullar tillgängliga. Var försiktig så att du undviker dem. Dessa mycket billiga haspelrullar förstör glädjen i fisket och är slöseri med pengar.

Är det rätt val av rulle för dig?

Kort sagt, alltid. En bra haspelrulle som väljs utifrån användningsområde är en bra rulle för dig oavsett din kunskapsnivå.

Var du än befinner dig, oavsett vilken vattenpöl du väljer att fiska, är en bra haspelrulle idealisk.

Multiplikatorrullar

multiplikatorrulle

Multiplikatorrullar ser väldigt imponerande ut, och de bra rullarna är det verkligen. multiplikatorrullen har 5 olika typer.

Andra kanske definierar det ytterligare och lägger till ytterligare en kategori eller två, men det är lite missvisande.

Kategorin multiplikatorrullar omfattar lågprofil-baitcaster, runda eller “fat”-formade baitcaster, overheadrullar, spelrullar och elrullar.

Viss förvirring uppstår eftersom det finns en underkategori som heter samma sak som den överordnade kategorin. Den överliggande.

När släpper en rund formad multiplikatorrulle sin beteckning baitcaster och blir bara en multiplikatorrulle?

När blir en multiplikatorrulle en fiskrulle för viltfiske? Det finns säkert en mellanpunkt som ofta kategoriseras som en trollingrulle. Detta är inte så korrekt och kan vara vilseledande.

I grund och botten handlar det om rullstorlek, tillverkarens syfte och rullens mångsidighet.

En bra tumregel är att en rund baitcaster sitter bekvämt i handflatan.

När den blir större än så kan vi släppa etiketten baitcaster. Det räcker med en överliggande yta. Men när blir en overhead en spelrulle?

Ofta klargörs gråzonen av tillverkarens intentioner. De märker rullen på lämpligt sätt utifrån rullens avsedda syfte.

Låt oss titta närmare på typerna av multiplikatorrulle så avslöjar vi lite klarhet här.

Lågprofil Baitcastingrulle

låg profil baitcasterrulle

Den låga profilen baitcastingrullen är en mästare på noggrannhet vid kastning och fiske på nära håll.

De är lysande lockrullar och otroligt starka, och de är mycket starkare än sin betydande lätta vikt och lilla storlek.

Denna typ av rulle är mycket effektiv men svårare att behärska, särskilt när det gäller kastning.

Eftersom det är en mer avancerad stil av rulle bör den köpas med försiktighet om du inte har någon erfarenhet av dem. Dessa rullar är mycket populära bland turneringsproffs.

Låt dig dock inte avskräckas. De här sakerna är ren fiskeglädje och genom att öva kommer du att behärska de finare kastkonsterna.

Användningsområden för låg profil Baitcaster:

Dessa rullar är lysande i floder och flodmynningar från bankar, båtar och kajaker.

Att kasta vid stränder och strukturer med lockbete är särskilt bra med dessa rullar.

Snabbhet, kraft och noggrannhet gör att du är väl rustad för att slåss mot stridslystna fiskar från strukturer. De är lämpliga för salt- och sötvatten.

Låt dig inte luras av storleken. Med en korrekt spolad rulle är du rustad för fiskar på över 25 pund.

Det vanliga målet är dock mindre än så. De är perfekta för abborre eller för att kasta spinnerbaits på exempelvis öring.

Fördelar:

De är oöverträffade i precision och en skicklig fiskare kan kasta dem en mil. De är briljanta på nära håll och otroligt kraftfulla i förhållande till sin storlek.

Det finns inte mycket de inte klarar av i hela kustvattnet och de är briljanta för betesfiske av alla slag.

Nackdelar:

Trots att den moderna tekniken gör det lättare att kasta dem är de fortfarande utmanande att bemästra. Bra modeller kan vara dyra och de måste underhållas väl.

Är det rätt val av rulle för dig?

Om du gillar att fiska i kustnära områden och kastar beten vid banker och strukturer är lågprofilbetarspolen ett utmärkt alternativ.

Om du aldrig har använt en sådan tidigare, var beredd på att göra några misstag när du lär dig kastkunskaperna.

Den runda spinnrullen

Med den runda baitcasterrullen kan du fiska i ett mycket bredare utbud än med sin mindre kusin.

De är otroligt starka och kan hålla en enorm mängd fiskelina; flätad eller mono.

Liksom sin mindre kusin är det återigen utmaningen att lära sig kasta dem.

Men när du väl behärskar den här rulltypen kommer du att kunna använda den i ett överflöd av olika fisketillämpningar.

Den runda Baitcaster-redskapet Användningsområden:

Dessa rullar är lysande för båtar, stranden och havets klippor. En skicklig fiskare kan kasta dem en mil och de är idealiska för att jaga ett stort antal olika fiskstorlekar.

De kan kastas, jiggas och trollas. Studsa på botten, vad du än väljer. De har en betydande mångsidighet samtidigt som de är djupt starka.

De används vanligtvis i saltvatten mot en större klass av fisk. Detta är dock ingen oföränderlig lag.

Att lära sig att använda dem och få ut det bästa av dem är det enda hindret. Men det behöver det inte vara. Det är bara att öva.

Proffsen:

De är superstarka och otroligt mångsidiga. De kan hålla en enorm mängd lina för att jaga en större fiskeklass. När man väl behärskar dem kan de kastas en landmil.

De är idealiska för landbaserat fiske eller fiske från din båt. De används främst i saltvatten men kan användas överallt.

Nackdelar:

De är för tunga för att jaga en mindre fiskeklass. Billigare exemplar kommer att behöva underhållas mycket väl.

De bra tenderar att vara lite dyrare. Den här typen av rulle kräver en del övning för att behärska kastningen.

Är det rätt val av rulle för dig?

Om du jagar en större klass av fisk från båten, klipporna eller stranden är den runda baitcasterrullen utmärkt på alla sätt.

Kom bara ihåg. Dessa rullar kräver en del inlärning. Endast med övning och frekvent användning kommer du att behärska kastandet med den här typen av rulle.

När du gör det kommer du aldrig att lägga den ifrån dig.

Den överliggande rullen

overhead rulle

Det är inte en baitcaster. Den är alldeles för stor för det. Det är inte heller en spelrulle, men den kan säkert hantera havets största. Det är en overhead rulle.

De kan rymma kopiösa mängder fiskelina och har kraftfulla dragsystem för att bromsa stora, kraftfulla fiskar.

Användningsområden för overheadrullar:

Dessa rullar är utformade för att jaga stora fiskar. De fiskas vanligen från en boast med tunga redskap men de en vanligt förekommande användning från land.

De används från klippor, bryggor, vågbrytare och surfing. Vissa modeller kan kastas tillräckligt bra, andra är faktiskt utformade för att kastas.

För det mesta används dock en sådan här overhead för trolling, jigging, utplacering av stora levande beten och andra tillämpningar där du inte behöver kasta ditt bete långt.

Fördelarna:

Overhead är en mästare på stora fiskar. De har en otrolig vevkraft och är byggda för att hantera tuffa fiskar.

De kan användas både på land och i vattnet och de är perfekta för att sätta riktigt stora levande och döda beten eller för att dra stora beten på trolling. Vissa modeller kastar bra.

Nackdelar:

Dessa reor kan vara ganska dyra och tar lite tid att lära sig och behärska. De är utformade för stora fiskar och många kastar inte bra eller kastar inte alls. Därför är de inte de mest mångsidiga rullarna.

Är det rätt val av rulle för dig?

Dessa rullar är ganska seriösa. De kräver en ganska hög fiskekunskap för att få ut det mesta av dem.

De är dock absoluta mästare i blått vatten på jakt efter massiv fisk. De är också extremt kapabla för landbaserad spelaction.

Om du känner dig säker på att ta tag i de tekniska aspekterna av dessa bestar, så ge det en chans. Se upp för din plånbok. Priset kan vara lite smärtsamt.

Den elektriska fiskerullen

elektrisk fiskerulle

Den elektriska rullen har kanske betraktats som en gimmick, men den har fått stor genomslagskraft på marknaden för djuphavsfiske.

Den elektriska rullen är en stor overhead som är utformad för att göra det mesta som en overhead kan göra, men med elektrisk kraft.

Den batteridrivna rullen kan också anslutas till en strömkälla på en båt.

De har digitala visare som visar djup etc., med minnesfunktioner och andra användbara funktioner.

Användningsområden för elrullar:

Den elektriska rullen kommer till sin rätt när man fiskar på djupt vatten. Fiske på djupt vatten är fysiskt ansträngande.

Med en knapptryckning piskar de lågväxlade maskinerna in stora mängder lina utan att någon ansträngning krävs.

Tryck på en annan knapp och betet sjunker i snabb takt till ett förinställt djup.

De kan trollas och användas som en vanlig överliggande utrustning, men de flesta sportfiskare använder dem för att fiska på djupet där de stora bordsfiskarna bor. Stora fiskar också.

Proffsen:

Dessa rullar är grymma för att ta bort ansträngningen när man fiskar på havets mörkare djup. De gör det också möjligt för sportfiskare som är mindre fysiskt kapabla att njuta av fiske efter större arter.

De kan sättas in utan användning av kraft och hanteras på samma sätt som en vanlig överliggande rulle.

Nackdelar:

De är mycket dyra och det krävs en strömkälla för att använda dem till sin fulla potential. De är ganska specifika i tillämpningen och saknar därför mångsidighet.

Dessa rullar är mycket tunga. De kräver också omsorg för att se till att de inte äventyras av vatteninträngning.

De är definitivt mer komplicerade än en standardrulle. Underhållet kan bli mycket dyrt.

Är det rätt rullval för dig?

Om du har pengar och en båt, varför inte? Om du gillar att fiska på djupet men inte uppskattar den fysiska ansträngningen kan de vara mycket användbara. Användningsområdena är dock begränsade för det rejäla priset.

Big Game Rulle

Big game rullen är kungen av alla fiskerullar, inte bara de överliggande. Dessa rullar är utformade för att jaga havets största av de stora.

De är häpnadsväckande kraftfulla har otroliga dragsystem och håller över en kilometer fiskelina.

De har också. Om din fisk väger 1000 pund behöver du en superkraft för att vända den tillbaka till båten.

Användningsområden för big game rullar:

Spelrullar är avsedda för sportfiske. Vanligtvis används de för att dra stora beten bakom stora båtar.

Numera ser man även viltfiskerullar som används på stranden.

Kajakpaddlare paddlar ut stora beten bakom vågbrytarna, de paddlar tillbaka och fiskar sedan från baksidan av fyrhjulsdrivna bilar. Vissa är monterade med spelstolar.

Andra står bara på stranden och hänger på för sitt liv. Spelrullarna används på liknande sätt på olika platser.

Men i huvudsak används big game rullar för att trollingfiska på de största haven.

Proffsen:

Det finns inget bättre för att fånga massiv marlin och rekordstora hajar. Ingenting har kraften och uthålligheten hos en spelrulle för att slå viltlevande arter.

Nackdelarna:

De är mycket tillämpningsspecifika, de är inte tänkta att vara mångsidiga. De kostar också en arm och ett ben.

Dessa rullar är inte alls för nybörjare eller nybörjare om de inte övervakas på en charter. Viltfiske är ett mycket avancerat och utrustningstungt fiske.

Är det rätt val av rulle för dig?

Detta är mycket specialiserad utrustning för mycket erfarna fiskare och förmodligen inte på radarn för nybörjare eller tillfälliga fiskare.

Om du investerar i viltfiske, på land eller från en båt, är viltrullar toppen av rulltekniken.

För att få ut det mesta av dem krävs en betydande nivå av grundläggande kunskap och erfarenhet om vilt för att få ut det mesta av dem.

Center Pin Rullar

centerpinrulle

Center Pin-rullar har verkligen utvecklats under det senaste decenniet med framsteg inom material. De är ganska specialiserade rullar och har några underkategorier.

De är en mycket enkel rulle med få rörliga delar. Varje typ av center pin-rulle har en ganska specifik och ofta svår kastmetod att behärska.

Främst används centerpinnar som den som är avbildad till vänster för flottningsfiske efter olika arter.

Men det finns andra rullar som faller in i center pin-kategorin. Center pins omfattar bland annat flugrullar och side-cast-rullar.

Det är viktigt att notera att de har samma konstruktionsprincip som en flugrulle men är ändå helt olika.

De skiljer sig också mycket från en side-cast-rulle, men har samma grundläggande konstruktionsprincip.

Center Pin-puristerna kommer att argumentera med mig tills de är blå i ansiktet. En center pin är en specifik rulle.

Men jag talar om bredare kategorier som bygger på en gemensam konstruktionsprincip.

När du tittar på bilderna blir det uppenbart varför jag har placerat dessa utvalda rullar nedan i samma bredare center pin-kategori.

Center Pin Rullen

center pin rulle

De avbildade rullarna är äkta center pin-rullar. Det är deras korrekta namn.

De är mycket gamla stilrullar men tillverkas nu med mycket högteknologiska processer och material. Tillämpningen är mycket specifik.

Center Pin-tillämpningar:

Linan ansluts till flottören utan att röra vattnet.

De är en kustrulle och de har inget drag- och kugghjulssystem. De används uteslutande för flottörfiske.

Fördelar:

Detta är en mycket specialiserad utrustning som lämpar sig utmärkt för flottningsfiske. De är vackra att hålla i och använda för detta ändamål.

Nackdelar:

Numera kostar en bra center pin mycket pengar. Det är inte en rulle som man plockar upp och använder utan erfarenhet eller undervisning. Alternativt står man inför en hel del trial and error.

Är det rätt val av rulle för dig?

Om du vill ge dig in i flottfiske finns det inget bättre. Du måste dock skaffa dig lite erfarenhet.

Sök dig till andra för råd och undervisning, det går snabbare än att jobba på egen hand.

Flugfiske Rullen

flugfiske rulle

Detta är flugfiskerullen. När du tittar på bilderna kan du se varför jag är beredd att trampa centerpin- (och flug)puristerna på tårna och kalla dem centerpins.

Självklart är de mycket lika, de har få fungerande delar men flughjul har två olika typer av dragsystem.

Tillämpningar för flugrulle:

Flugrullar är till för flugfiske. Detta är en mycket specialiserad och mycket gammal fisketeknik. Traditionellt sett handlar flugfiske om öring och lax från floder och bäckar.

Flugfiske i saltvatten är dock numera otroligt populärt bland flugfiskare som jagar allt från bonefish till trevally.

Det finns inga för- eller nackdelar med flughjul för rullar. För att bedriva flugfiske måste du ha ett flugspö och en rulle. Det är en mycket specialiserad form av fiske och kräver undervisning och övning.

Är det rätt val av rulle för dig?

Enkelt uttryckt har du inget val om du vill börja med flugfiske. Du måste ha en flugrulle. Det är en av fiskets mest underbara fiskestilar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *