August 12, 2022
sommarfiske

Fisketips för nybörjare (Del 2)

Tips för nybörjare – Känn din fisk

fiskarter

21. Lär dig av de bästa böckerna

Internet innehåller massor av information om fiskarter. Det finns dock inget som går upp mot en bra bok eller tre, för att lära sig olika fiskarters vanor.

Alla fiskar har beteenden som är unika för sin art. Lär dig det inifrån och ut. Det är en säker väg till att fånga mer.

Om du vill lära dig om vattnets beteende så kolla in den här användbara boken här.

22. Lär dig lokala fiskars beteenden

Geografi och livsmiljö påverkar fiskens beteenden. De böcker om fiskarter som du just har läst ger en utmärkt översikt över fiskars beteenden.

Det finns dock inget bättre än observation och kritiskt tänkande. Titta som en hök.

Prata med lokalbefolkningen. Lär dig de fiskbeteenden som är specifika för dina lokala fiskeplatser.

23. Förstå fiskens anatomi

Ha en grundläggande förståelse för anatomin hos de fiskarter du jagar. Fiskens taggar, fenor, tänder och gälräknare kan tillfoga allvarliga sår när du hanterar din fångst.

Vet hur du ska undvika dem.

För det andra, och lika viktigt. Att förstå deras anatomi garanterar att du gör minsta möjliga skada på den fisk du tänker släppa tillbaka.

Dålig teknik för hantering av fisk kan allvarligt äventyra chanserna för den fisk du har fångat att leva för att föröka sig och slåss en annan dag.

24. Var försiktig med giftiga fiskar

Vissa fiskar bör inte ätas, särskilt inte när de når en viss storlek. Många fiskar bär på maskar och parasiter.

Ciguatera är dock ett naturligt förekommande mycket otäckt gift som bärs upp av ett antal fiskarter.

Detta gift är mycket farligt för människor när det konsumeras. Revarter och stora pelagiska arter innehåller de högre koncentrationerna.

Goda publikationer om fiskarter visar om fisken är en trolig bärare. Stort tips. Om du inte känner till arten ska du inte äta den.

Fisketips för tidvatten, tider och väder

25. Skymning och gryning är bäst

fiske i soluppgång

Om du tänker kasta ytliga beten på toppvatten, särskilt i floder och flodmynningar, är gryning och skymning de överlägset bästa tiderna.

Om det regnar eller är mulet förbättras chanserna för toppvatten betydligt om du måste fiska under middagstid.

26. Kontrollera om trycket sjunker

Håll ett öga på barometern. Lyssna på väderprognosen för att se om trycket sjunker. Fisken kommer alltid att gå på hugget när trycket sjunker.

Bettet kanske inte varar särskilt länge, men det kommer att vara spännande i minuten så länge det varar.

27. Kunskap om lokala tidvatten är nyckeln

Enligt min erfarenhet finns det ingen pålitlig allmän tumregel för tidvatten. Du måste prata med lokalbefolkningen och komma ut och uppleva det lokala området själv.

Självklart finns det praktiska problem. Är tidvattnet för lågt för att man ska kunna navigera en båt på ett säkert sätt eller finns det inte tillräckligt med vatten för att platsen ska kunna hålla fisk?

Bortsett från dessa logistiska problem kan tidvattnets inverkan på ditt fiske vara mycket lokal och artspecifik.

Till exempel. Jag älskar att fånga vitling från stranden till bordet. Den strand som jag fiskar nära hemmet levererar varorna två timmar efter att tidvattnet börjar dra sig tillbaka.

800 mil längre upp längs kusten börjar min andra favoritstrand att leverera först 4 timmar innan tidvattnet når sin kulmen.

När det gäller tidvatten finns det verkligen inget som kan ersätta lokalkännedom.

28. Skaffa en väderutrustning av hög kvalitet

Fisken bryr sig verkligen inte om det regnar, de är redan blöta. Skaffa dig vått väderutrustning och fiska under de regniga dagarna.

Fiskesuccé handlar om tid på vattnet, och arbetet tenderar att inkräkta illa på fisketiden.

Låt inte regnet förstöra den enda dag i veckan som du kanske har möjlighet att fiska. Ofta skapar regniga dagar idealiska förhållanden som håller fisken på hugget under längre perioder.

Bra tips för förberedelser för fiske

fiskeredskap och tillbehör

29. Organisera din utrustning

En organiserad fiskare fångar mer fisk och sparar pengar. När din utrustning är sorterad på logiska ställen i redskapsväskor och lådor går det mycket snabbare att rigga upp, välja bete och byta redskap.

Viktigt är att du förlorar redskap i en rörig redskapslåda. Ofta byter vi ut beten och redskap som vi trodde att vi hade slut på.

Det visade sig att det fanns ett bra lager begravt djupt inne i din skräpiga redskapsväska.

30. Rigga innan du går i vattnet

Om det är möjligt, rigga innan du går i vattnet. Min fiskekompis Pat gör aldrig detta. När vi kommer till vattnet är jag redo att kasta.

Pat, pedantisk som alltid, sitter längst bak i pickupen och ser till att knutarna på hans olika riggar är av showroomkvalitet.

Under tiden har det gått en halvtimme, jag har utnyttjat en förbipasserande skola av vad som helst och plockat upp sex fiskar.

När Pat kastar ut sitt första bete har fisken gått vidare. Om jag hade fått en dollar för alla gånger som detta har hänt skulle jag vara pensionerad och mycket rik.

Bra tips för att välja fiskelina

sommarfiske

31. Fiska Mono

Om du fiskar på havets klippor eller djupt inne i havstulpanbeklädda strukturer, t.ex. ostronhyllor, ska du fiska med mono.

Jag kommer säkert att få en del argument här, men gång på gång får jag rätt. Kraftigt laddad mono klarar sig bättre mot de vassa sakerna än kraftigt laddad flätning.

Jag har sagt det förut. Bättre bured än busted.

32. Testa flätor i din lokala fiskebutik

Urvalet av flätor som finns tillgängliga nu gör mig fullständigt förbannad. Dessutom är priset på en del av dem, ja många av dem, inget annat än andrahandslån.

Jag har använt flätor som folk har svärmat för i chattrum och blivit helt oimponerad och lämnat med en mycket lättare plånbok.

Du har inget annat val än att experimentera. Gå till en tacklingbutik och känn på dem. Det räcker inte med att läsa kåseriet på förpackningen.

De påstår alla att de erbjuder legendarisk knutstyrka och nötningsbeständighet … bla bla bla. Med massor av spolar som säljs helt förseglade, be proffsen att öppna den. Känn på den, knyt en knut.

Börja med flätor på övre instegsnivå och testa dem tills du hittar den flätning som passar ditt användningsområde.

Genom testning och erfarenhet kommer du att lära dig att olika flätor fungerar bättre för specifika tillämpningar.

Det är här som en pålitlig professionell fiskehandlare kan vara värd sin vikt i flätor. Förklara din tillämpning i detalj, ta emot råd.

Försiktighet. Skrupellösa återförsäljare kommer inte att driva dig mot de dyraste flätorna, de kommer att ge dig råd om en produkt för vilken de har den högsta avkastningsmarginalen.

Ett bra proffs kommer att vägleda dig noggrant och dra nytta av all sin kunskap och erfarenhet.

Hacks och fiskeknep

flugbete

33. Tricket med aluminiumfolie

Som barn älskade jag att kasta metallskivor i makrillskolonier….Still love it! Med en obefintlig budget i mina späda år blev jag förkrossad när jag förlorade min favoritskiva.

Men med ett långsträckt sänke, inlindat i aluminiumfolie, som satt ovanför en tre- eller enkelkrok, var jag tillbaka i aktion och uppnådde identiska resultat.

34. Användning av tunna stålkrokar

Mindre beten drar ofta till sig intresse från ganska stora fiskar. Problemet är att krokstorlekarna sannolikt inte är lämpliga för en större klass av fisk.

Att öka krokarnas storlek kan få förödande effekter på betet om du inte är försiktig.

Det finns krokmärken, både enkla och tredubbla, som är tillverkade av mycket tunt stål som ger samma, om inte bättre styrka än mycket större krokar.

Ha ett lager av dessa i din utrustning. Med dessa typer av krokar har en ökning av krokstorleken en försumbar inverkan på din betesdjurs verkan.

Tips för att välja bete

fiskedrag vobbler

35. Experimentera med olika beten

Som regel väljer jag nästan alltid mina beten utifrån att jag efterliknar den lokala och säsongsbetonade meny som mitt mål föredrar.

Om till exempel grodor står högt i kurs hos den lokala art jag jagar, väljer jag en grodprofil.

Om jag fiskar i ett område där krabbor är en viktig del av den lokala kosten, fiskar jag en krabbprofil. Det är logiskt.

Ofta har jag fiskat på detta logiska sätt och kommit upp fisklös. Jag har alltså ett undantag från denna regel som har visat sig vara fruktbart när det uppenbara har misslyckats.

Istället för att matcha den lokala kosten med dina beten, kontrasterar du den. Det är ingen garanti men det har gett en del enastående resultat efter otaliga kast utan resultat med mer pragmatiska metoder.

36. Undersök innehållet i fiskmagar

Att undersöka innehållet i fiskmagar avslöjar ovärderlig information om vad de äter.

Jag lärde mig det här tipset som barn och var säker på att lära mina döttrar tidigt … till deras stora fascination.

Det var genom att göra detta som jag lärde mig att rovfiskar äter nästan allt levande som de kan få munnen runt.

Det var denna teknik som övertygade mig om att ha två riggar med mig varje gång jag fiskade.

En rigg för att jaga mitt mål och en andra tung rigg för att betta med alla fiskar jag fångade som var undermåliga.

Det var den här tekniken och kunskapen som ledde till min första stora fisk, en 14kg tung haj som tog en 7 tum stor vitling med en 6/0-placering precis ovanför sidolinjen.

En stridande Shovelnose-haj på 14kg var mycket fisk för en mager sjuåring.

Kontrollera deras magar. Bete dig med det som fisken äter lokalt.

37. Förbli luktfri

Smutsiga händer kan förvandla ett underbart färskt bete eller ditt favoritbete till omedelbart oanvändbart. Kom ihåg att en fisk har ett starkt inställt luktsinne.

Två av de värsta brottslingarna är solkräm och insektsmedel. När de smetas på ditt bete eller lockbete blir de betydligt mindre attraktiva.

För dem som fiskar från en båt är de vanligaste föroreningarna petroleumprodukter. Det är sällan jag har en dag på en båt där jag inte kommer i kontakt med olja eller fett.

Den giftiga lukten från dessa produkter överförs direkt till dina beten – det är en enormt avskräckande faktor för fisken.

Efter att ha läst detta är du förmodligen på väg att lägga till tvål i din redskapslåda. Inte så snabbt. Dina hygienprodukter som tvål och deodoranter är också en avstängning för fiskar.

Använd doftfria, naturliga produkter för att rengöra dina händer. Jaktleverantörer lagerhåller den här typen av produkter och de är oumbärliga för den flitiga sportfiskaren.

Viktigt nybörjartips för att fånga mer fisk

fiska gädda

38. Tillbringa mer tid på vattnet

Om det finns ett tips som står långt över alla andra tips jag någonsin har fått. Det är det här.

Det finns ingen ersättning för tid på vattnet. Om din lina inte är våt kan du inte fånga fisk. Ta dig tid. Bli hängiven.

Det är bara en mycket liten andel av fiskarna som fångar majoriteten av fisken. Varför? Därför att de lägger ner tid på vattnet och förblir för alltid ödmjuka elever av sporten.

De 2 mest kritiska fisketipsen

catch and release

39. Catch and realese

Catch and release. Det fyller mitt hjärta med glädje att se tillväxten av catch and release under det senaste decenniet.

Omvänt fyller det mitt hjärta med skräck när jag ser listorna över fiskar på listorna över utrotningshotade och överfiskade fiskar.

Behåll några och mata familjen. Det är en av fiskets stora glädjeämnen.

Gör det dock till en regel att återlämna majoriteten av din fångst och behåll aldrig stora fiskar, de är de produktiva förökarna.

Vi kan inte förlita oss på att statliga regleringar skyddar våra fiskbestånd. Det är helt och hållet upp till oss att se till att våra barnbarns barn kan njuta av fiske långt in i framtiden. Ansvaret är vårt.

40. Var medveten om lagen

Det finns lagar för allt, och fiske är inget undantag. Det knepiga är att fiskelagarna varierar avsevärt från stat till stat och över hela världen.

Fisketips för nybörjare: Bär alltid med dig en fiskmätningsmatta eller ett måttband. ALLTID.

En dålig gissning kan innebära ett mycket dyrt misstag. Att ta fisk som är undermålig lockar till sig mycket höga böter på de flesta ställen.

Det finns ofta fångstbegränsningar som gäller antalet fiskar i allmänhet eller antalet fiskar av specifika arter eller artstorlekar.

Det bästa sättet att vara säker är att kontrollera på nätet. Det finns en webbplats för fritidsfiske för varje delstat. Kolla in den.

Lokala redskapsbutiker har också tryckt material om regler och bestämmelser. Håll dig till dem. Vissa böter kan kosta dig mer än vad du tjänar på ett år.

Här är ett tips. Reglerna finns där av en anledning, i allmänhet för att skydda fiskbeståndens framtid.

Det är inte böterna som ska motivera dig att följa reglerna, utan framtiden för din sport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *