August 12, 2022
teleskopspö

Är teleskopiska fiskespön bra?

Tänk dig detta: du har äntligen kommit fram till din favoritdamm i skogen efter många timmar och många mils vandring.

Du är förväntansfull inför att börja fiska och du drar ivrigt fram din utrustning ur väskan, din entusiasm är som ett litet barns.

När du har tagit fram dina beten, krokar och rullar tittar du förväntansfullt på din stång.

Och du inser…

…att efter de många milen av vandring är den helt trasig på mitten.

Förhoppningsvis är det inte en situation som du någonsin har varit med om. Men om det är så vet du troligen redan värdet av en tålig stav.

Men hur är det med teleskopiska fiskespön – och är teleskopiska fiskespön bra för sportfiskare som du?

Det korta svaret – ja. De är bra och kan vara mycket användbara!

Här är varför – och lite mer information som hjälper dig att avgöra om ett teleskopfiskespö är rätt för dig.

Vad exakt är ett teleskopiskt fiskespö?

Enkelt uttryckt är ett teleskopiskt fiskespö ett spö som kan fällas in i sig självt för att vara enkelt och bekvämt att transportera.

I hopfällt skick är en av dessa stavar vanligtvis bara mellan 18 och 26 tum lång. Du kan enkelt bära den här typen av stav med dig eller förvara den där du behöver den.

Oavsett om du planerar att fiska efter en lång vandring eller behöver ta med dig ett fiskespö på ett flygplan är ett teleskopiskt fiskespö ett utmärkt val.

Den kan packas ner i en ryggsäck och låter dig fiska närhelst du känner för det. Teleskopiska fiskespön har samma komponenter som en- eller tvådelade stavar.

Du behöver inte hålla dig till lättviktsfiske, eftersom många teleskopiska fiskespön är utformade för att hantera tyngre eller svårkämpade fiskar.

Vad är teleskopiska fiskespön tillverkade av?

Teleskopspön tenderar att vara tillverkade av samma material som sina icke-teleskopiska motsvarigheter.

De består i allmänhet av kolfiber- eller korkhandtag, även om dessa ibland kan vara av skum.

Liksom traditionella spön brukar teleskopspön vara tillverkade av grafit eller glasfiber. De kan också bestå av en komposit av de två.

far och son fiskar

Medan glasfiber är det vanligaste materialet som används och erbjuder hållbarhet tillsammans med flexibilitet, erbjuder grafitspön extra känslighet – du kommer att kunna känna även den minsta vibration.

Med det sagt är dock grafitspön mycket sprödare än glasfiberspön.

Ett kompositspö är den perfekta balansen mellan de två materialen och erbjuder precis tillräckligt med känslighet i kombination med hållbarhet för de flesta sportfiskare.

Rullsätena är i allmänhet av aluminium, rostfritt stål eller glas. Ögon används för att förstärka varje sektion och är vanligtvis tillverkade av en typ av metall.

Insatser kan tillverkas av en mängd olika material. Detta beror, precis som med andra typer av fiskestänger, på linvikten och om du planerar att fiska i sötvatten eller saltvatten.

Många teleskopspön levereras även med spetsskydd av hårdplast så att dina ögon är skyddade när spöet är i hopfällt läge.

Hur fungerar ett teleskopiskt fiskespö?

Teleskopspön är superportabla, men med den portabla designen kommer en viss förvirring om hur dessa spön faktiskt fungerar.

Grunderna är enkla. Du vill börja med att placera stommen på spöet på en plan yta och dra ut varje sektion tills den låses.

När spöet har expanderat helt kan du använda det precis som vilket annat fiskespö som helst.

En del änglar har den dåliga vanan att försöka “knäppa” spöet i sin slutliga expansionsposition.

Detta är inte tillrådligt. Det kan inte bara orsaka skador på dig själv eller andra, utan det kan också skada spöet helt och hållet och göra det oanvändbart.

Följ i stället de steg som jag nämnde ovan. När du är klar med staven behöver du bara vrida försiktigt på sektionerna tills varje sektion lossnar. Staven kommer att falla ihop i sig själv.

Är teleskopiska fiskespön bra – Är de pålitliga?

Så gott som alla kan dra nytta av att använda ett teleskopiskt fiskespö. Dessa spön är bäst för personer som gillar att vandra, ryggsäkra eller resa, men de är också bra alternativ för minimalister och överlevare som vill leva av jorden.

Teleskopiska fiskespön är små och lätta att använda. De är lätta att lägga till i en befintlig samling av fiskespön utan att ta upp en massa utrymme.

Enkelt uttryckt kan ett teleskopiskt fiskespö fungera bra för nästan vem som helst. De kan anpassas för att hantera önskad rulle och vald linvikt.

De finns vanligtvis i baitcasting- eller spinnform, men kan ibland också hittas i trolling-, surf- och havsfiskespön.

Låt oss nu ta en titt på fördelarna och nackdelarna.

Fördelar och nackdelar med teleskopspö

Är du redo att väga dina alternativ? Låt oss först ta en titt på fördelarna och nackdelarna med teleskopiska fiskespön.

Fördelar

Det finns många fördelar med att använda ett teleskopiskt fiskespö. Först och främst är dess bärbarhet.

Med ett teleskopspö kan du fiska när du vill. Du kan resa med din fiskeutrustning eftersom spöet lätt får plats i ditt handbagage.

Du kan känna dig trygg med att veta att din fiskestång inte kommer att gå sönder av en bagagehanterare, men du behöver inte heller investera i dyra fodral.

Du behöver inte heller oroa dig för att kontrollera spöet hos flygplatsens säkerhetspersonal. Teleskopiska fiskespön tenderar också att vara mer styvt byggda än traditionella fiskespön.

De är uppdelade i sektioner så att vikt och belastning fördelas jämnare mellan de olika sektionerna.

Detta bidrar till att förhindra att ditt spö bryts, särskilt när du kämpar mot en stor fisk.

Det är lätt att hitta ett bra teleskopfiskespö inom de flesta budgetar också. Dessa vägar tenderar att vara pålitliga och bärbara, men de kommer ändå inte att slå sönder spargrisen.

Nackdelar

Det finns väldigt få nackdelar med att använda ett teleskopspö, men det är viktigt att nämna de nackdelar som finns.

Vanligtvis är de flesta nackdelarna med att använda ett teleskopiskt fiskespö relaterade till operatörsfel istället för själva spöet.

Undvik att öppna och stänga spöet för snabbt eller på ett sätt som nämndes ovan – detta kan lätt förstöra din stång.

När du använder ditt teleskopspö vill du också se till att dina sektioner är ordentligt fastsatta på plats.

Annars kan de rotera eller glida runt på dig, vilket kan orsaka problem vid både upprullning och kastning.

Vissa teleskopstänger dras inte in helt och hållet. Detta är vanligtvis ett problem som har att göra med spetsen och guiderna. Om du inte kan stänga ditt teleskopspö helt och hållet är det mer sannolikt att guiderna skadas.

Vanligtvis är ett spö som inte kan stängas helt och hållet resultatet av en ineffektiv konstruktion. Det kan också orsakas av smuts, sand eller annat skräp som har fastnat i lederna.

Ofta märker du inte detta förrän det har fastnat. Du kommer att behöva rengöra ditt teleskopspö med större frekvens än vad du skulle göra med ett traditionellt fiskespö.

Det är viktigt att notera att dessa spön tenderar att slitas ner snabbare än andra typer av traditionella fiskespön också.

Eftersom du fäller ihop och öppnar spöet varje gång du använder det har passformen mellan de enskilda sektionerna potential att försämras med tiden.

Tyvärr sker detta snabbare ju mer du använder ditt spö, desto snabbare sker detta.

Om du investerar i ett högkvalitativt spö med hållbara komponenter från början kan du spara massor av pengar och stress när det gäller att byta ut ett spö eller dess delar senare.

Hur man väljer en teleskopspö?

Precis som med alla andra typer av fiskespön är det viktigt att du funderar lite på vad du vill få ut av ett teleskopiskt fiskespö innan du köper.

Det finns en del sportfiskare som styr bort helt från att använda teleskopspön, eftersom de (felaktigt) tror att denna typ av utrustning är till för nybörjare som enbart ska jaga lättviktsfisk.

Så är inte fallet.

Tekniken som används för teleskopiska fiskespön har kommit långt under de senaste åren, och det är viktigt att du ger dem en chans.

Tänk noga på dina målarter och din önskade fisketeknik när du väljer ditt teleskopspö – du kommer att bli belönad för denna perfekta passform senare.

Tänk dessutom på de andra egenskaper som är nödvändiga att tänka på när du köper någon typ av fiskespö.

Var uppmärksam på kundrecensioner, använda material och tillgängliga garantiprogram – detta kommer att hjälpa dig att fatta det mest välgrundade beslutet.

Slutsats om teleskopiska fiskespön

Det är viktigt att välja de bästa och mest högkvalitativa teleskopiska fiskespöna. Är du inte säker på om ett teleskopiskt fiskespö är rätt för dig?

Låt oss se på det på det här sättet.

Om du gillar att fiska, och om du gillar att kunna fiska på ett ögonblick med minimalt krångel, så är ett teleskopfiskespö ett av de bästa verktygen du kan ha i din arsenal.

I stället för att behöva köra hem och hämta din utrustning varje gång du vill fiska kan du istället förvara ett teleskopspö i bilens bagageutrymme.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *