August 12, 2022
båtfiske

13 tips för fiske från båt

Fiske är ett underbart tidsfördriv, oavsett om du fångar din middag eller kastar tillbaka det som råkar fastna på din krok. Att kasta ut linan från stranden kan vara avkopplande, men det är inte det enda alternativet. Här är några tips som hjälper dig att göra dina båtbaserade fisketurer säkra och roliga.

1. Skaffa dina licenser

Du bör redan ha ditt fiskekort, men om du ska ut på båten ska du se till att du har alla nödvändiga licenser för att göra det lagligt. Detta är särskilt viktigt om du planerar att behålla din fångst.

2. Byt kläder

Skydda dig mot solen när du är på båten. Investera i UV-beständiga kläder, bär polariserade glasögon för att skydda ögonen och använd solskyddsmedel på all exponerad hud. Solbrännskador på vattnet är så mycket värre än de du kan få på land på grund av reflektionen av solens strålar.

3. Håll dig organiserad

Du har inte mycket utrymme på en genomsnittlig båt, så se till att hålla allt organiserat. Det sista du behöver är att snubbla över några vilsna redskap eller ett löst fiskespö och hamna i vattnet.

4. Håll koll på vädret

Se till att du är uppmärksam på havsprognoserna. En eftermiddagsstorm på land kan vara otroligt farlig på vattnet, särskilt om du sitter i en liten båt. Håll koll på vädret, och om du inte är 100 procent säker på din säkerhet, packa ihop.

5. Känn till bestämmelserna

Läs upp de lokala reglerna för båtliv och fiske innan du ger dig ut. Det handlar bland annat om saker som zoner med förbud mot vakar och hur stor en viss art måste vara för att få hållas, samt allt däremellan. Även att ha sitt förarintyg båt! är viktigt!

6. Dubbelkolla allt

Att komma tillbaka till land för att du har glömt något viktigt kan vara jobbigt, särskilt om du sitter i din egen båt i stället för en hyrd. Se till att du har allt du behöver innan du kastar loss för dagen.

7. Glöm inte snacks

Om du inte fångar något sashimi-värt när du är ute, kommer du att bli hungrig när du fiskar. Om du planerar att tillbringa dagen på vattnet, ta med dig snacks och packa en picknicklunch – eller investera i en båtsäker grill som du kan använda för att tillaga din fångst på så fort du drar upp den ur vattnet.

8. Fyll på med is

Om du planerar att behålla din fångst behöver du någonstans att förvara den så att den inte förstörs medan du fortsätter ditt fiskeäventyr. Fyll på med is och ha en kylbox ombord för att förvara din fångst.

9. Ha rätt redskap

Du skulle väl inte trolla efter tonfisk med ett flugfiskespö, eller hur? Se till att du har rätt redskap för den fisk du är ute efter. Om du är osäker, välj en tyngre lina så att du inte behöver oroa dig för att förlora din fångst – och dina dyra beten – om något skulle knäcka linan.

10. Tveka inte att flytta på dig

Om fisken inte biter, så biter den inte. Slösa inte bort din dag på en plats om du inte fångar något. Om du tillbringar en timme eller två på ett ställe utan att få ett enda napp, tveka inte att flytta på dig. Fishidy kan hjälpa dig när du letar efter nya platser. Fishidy visar dig djupkonturer och säsongsbetonade fisketips så att du vet var och vad du ska sikta på.

11. Öva med din släpvagn

Att lära sig hantera en båttrailer kan vara en utmaning, så om du inte hyr en båt som redan är i vattnet, ta dig tid att öva med din innan du ger dig ut på vattnet. Fiske handlar inte bara om att fånga en fisk. Det handlar om att ha roligt och komma hem säkert i slutet av dagen.

12. Tvätta händerna

Fiskar har ett otroligt känsligt luktsinne. Om du smörjer in dig med solkräm och sedan agnar din krok kommer de att känna av solkrämen och vara mindre benägna att bita. Gör inte ditt jobb svårare än vad det behöver vara. Tvätta händerna innan du börjar beta.

13. Säkerheten först

Vattensäkerhet är inget skämt. Många personer drunknar i båtrelaterade incidenter varje år. Bär din flytväst och se till att alla andra också bär sin. Var säker på vattnet. Se till att besöka Svensk Båtutbildning för mer information om båtar,bestämmelser och förarkort för båt.

Att fiska från en båt är ett utmärkt sätt att nå arter som du aldrig skulle fånga från land. Om du fiskar för din middag eller om du fångar för att släppa ut, är det bästa tipset vi kan ge dig att vara säker och ha roligt när du är ute på vattnet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *